tisdag 13 januari 2009

Åtala! - säger Hans Corell

Hans Corell, 1994-2004 rättslig undersekreterare i FN, FNs representant vid upprättandet av den internationella brottmålsdomstolen ICC med mera, föreslår i en intervju med DN att FN ska ta initiativ till en särskild brottmålsdomstol för mellanösternkonflikten. Det är förstås inte ett realistiskt förslag idag, men det är i den riktningen vi måste gå. Det måste bli ett slut på straffriheten, som Corell konstaterar.
Detta skulle naturligtvis innebära att även medlemmar i de palestinska motståndsrörelserna ställs inför rätta när de begår krigsförbrytelser. Det är iallafall bättre än att de istället mördas genom israeliska attacker, för det mesta tillsammans med något tiotal civila som bara råkade befinna sig på fel plats.
En FN-stöd domstol är ett gott mål. Men ska vi nå dit måste omvärlden börja definiera konflikten inte bara i (geo-)politiska termer utan även i rättsliga.
Jag ser att Israel nu hävdar att det skjutits från den svenska kliniken som bombades för några dagar sedan. Kanske var det så, kanske inte. Kanske rättfärdigar detta bombningen, kanske inte. Det rätta stället att reda ut den saken är i en domstol. Svensk lag ger möjlighet att inleda en förundersökning för folkrättsbrott, som senare kan kombineras med en internationell efterlysning. Det är bara att sätta igång.

1 kommentar:

  1. Det finns inget svart eller vitt här, samtidigt som Israel inte anses vara terrorrister medan palestinier förklaras så på ett naturligt sätt. Det finns för mycket mänskligt lidande, särskilt i ett sådant krig där civila inte har någonstans att ta vägen och inte har rätta skyddsrum. Amerikanarna har ändå på något bättre sätt lyckats att inte bomba fel i stor utsträckning i Afganistan och Irak, trots att felaktiga bombningar med civila offer har skett. Men angriparen (den som har teknologin, den som bombar) har i princip noll respekt för mänskligt liv. De är oberörda av att ha små barns blod på sina händer om det främjar deras militära mål.

    It makes me fucking sick...

    SvaraRadera