lördag 10 januari 2009

Röda korsets kritik

Det är viktigt att stödja de tunga neutrala organisationerna under en konflikt som den i Gaza; Röda korset/halvmånen, Amnesty, FN-organen och så vidare. En övermakt som den israeliska brukar göra vad de kan för att avlegitimera vittnesmål från de humanitära hjälporganisationer, som norska Norwac - ibland även med hjälp av skribenter som Expo-reportern och DN-journalisten Lisa Bjurwald. Det går inte sällan så långt att humanitära organisationer - och journalister - avsiktligt beskjuts.
Röda korset/halvmånen gick i torsdags ut med en för deras del ovanligt starkt formulerad kritik av den israeliska krigföringen. Samtidigt som den egentligen bara innehåller självklarheter, innebär den ett brännmärkande av viktiga delar av den israeliska taktiken:

The only people that can legitimately be attacked are those who participate directly in the hostilities. Everyone else must be spared. Likewise, essential civilian infrastructure such as hospitals, the water supply and sewage networks must not be directly attacked.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar