söndag 11 januari 2009

Åtala!

Svenska kyrkan meddelar att en av de tre kliniker som kyrkan finansierar i Gaza har förstörts av en missil. Bombningen hade föregåtts av varningar, så det verkar inte ha varit ett misstag.
Hur det hela gått till bör naturligtvis utredas i domstol, men det finns redan nu anledning att utfärda en internationell efterlysning. En svensk åklagare kan göra detta, med regeringens tillstånd. Det sker om regeringen under hand ger besked om att ett åtalstillstånd kommer att utfärdas, ifall handlingen juridiskt sett verkar vara brottslig. Jag vet inte exakt hur det såg ut organisatoriskt, men om kliniken bedöms ha varit ett svenskt intresse kan åtal för folkrättsbrott mycket väl väckas i Sverige.
Både på den internationella och den nationella nivån finns det lagstiftning som kan och ska användas i sådana här fall. Internationella åklagarkammaren kan börja med att inkalla de verksamma vid kliniken till vittnesförhör (så snart de har möjlighet att avlösas, just nu behövs de naturligtvis i den humanitära verksamheten). Detta kan ske omedelbart, idag. Någon måste ta första steget om respekten för internationell humanitär lag ska återupprättas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar