Sverige har ett utlämningsavtal med USA. Det är lite konstigt, eftersom USA under en lång följd av år praktiserat förhörsmetoder - eller låt oss tala klarspråk och kalla det tortyr - som inte hör hemma i ett rättssamhälle. Under det kalla kriget var Sverige ytterst återhållsamt med utlämning till östblocksländerna (det förekom dock) just för att de inte uppfattades som rättsstater. Det var en riktig princip, som borde ha använts mot USA under tortyrens decennium (2001-2009). När man tänker på det, är det märkligt att det inte ens fördes någon debatt om saken.
Det kanske verkar knasigt att agera nu, med tanke på att Obama river upp de regler som gjorde tortyren laglig i USA. Men fortfarande sitter människor fängslade där, som torterats innan de dömdes. Så länge inte USA kan garantera att ingen sitter i deras fängelser på grund av uppgifter som tagits fram genom tortyr, ska vi inte heller ha något rättsligt samarbete med landet.
En annan sak. Det finns ett rättsligt begrepp, tu quoque (du också), som handlar om att en stat inte kan döma någon för förbrytelser som staten själv utövar. Med tanke på domarna mot åtskilliga i amerikanska fängelser måste rivas upp - och personerna friges eller ges nya rättegångar - borde det begreppet bli aktuellt. Det finns gränser för vad en stat kan göra mot människor som som den själv (enligt etablerad sedvanerätt) förbrutit sig mot.
måndag 20 april 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar